בחזרה לעמוד מאמרים

21 פבר תבלינים מומלצים בתזונה טבעית – תשובות לשאלות נפוצות

מאת צביקה קורן- תזונאי ממוחה בתזונה טבעית, צום מיצים וניקוי רעלים | טל': 054-4258544
.

מה זה תבלין ?

(מתוך ויקיפדיה) "תבלין הוא חומר המוסף למזון לשם שיפור טעמו, בדרך כלל בכמויות קטנות יחסית לשאר מרכיבי מנה של המזון. התבלינים מיוצרים מצמחי תבלין באמצעות טחינתם. התבלינים יכולים להיות מופקים מפרי, זרע, שורש או קליפה של צמח. צמחים המשמשים כתבלין בצורתם הטבעית קרויים עשבי תיבול. יש תבלינים המיוצרים באופן מלאכותי, הקרויים חומרי טעם וריח".

בעת העתיקה ואף לאחר מכן היו התבלינים פריטי מסחר יקרים ומבוקשים ביותר. לתבלינים שונים יוחסו סגולות ריפוי,  שהעלו את ערכם עוד יותר. כמו כן, לחלק מהתבלינים תכונות המסייעות בשימור המזון. בתבלינים בעלי טעם דומיננטי נעשה שימוש לעתים לטשטש טעם הריקבון במאכל, בייחוד בתקופות בהן הייתה בעיה בשימור וקירור מזון. להלן תשובות לכמה שאלות נפוצות:

1.  אילו תבלינים בשימוש / מומלצים בתזונה הטבעית?

בגישת התזונה הטבעית מומלץ להשתמש בתבלינים לא חריפים כמו: בזיליקום, זעתר, מיורן, אורגנו, טימיה, טרגון, כמון, קימל, זרעי סלרי, שומר, אניס, פטרוזיליה, שמיר, עם זאת ישנם יוצאים מהכלל כמו זנגביל, כורכום, קינמון.

2.  מה הסגולות של התבלינים שהזכרו?

רוב התבלינים המתונים משפיעים בצורה חיובית על מערכת העיכול. הם מרגיעי גזים ויש בהם חומרים נוגדי דלקת (במערכת העיכול, הנשימה, כלי הדם והמפרקים, חניכיים), נוגדי חמצון, משמידי וירוסים, חיידקים (קולי, הליקובקטור פילורי, ליסטריה) ופטריות ואנטי סרטניים.

בשימוש חיצוני:  מועילים לעקיצות יתושים וחרקים, חתכים, גירוי עור, פטריות, כוויות. 

הבזיליקום למשל משמש גם לאיזון רמת הסוכר בדם, התקררות ושיעול.

זעתר: למחלות דרכי הנשימה והעיכול (גזים, כאבי בטן, שלשול), דלקות בדרכי השתן

אורגנו: לדלקות (מעיים, נשימה, כלי דם), משמיד חיידקים (קולי, הליקובקטור) מניעה וטיפול בסרטן ובטרשת עורקים, אנטי פטרייתי (קנדידה וטפילי מעיים), שחרור ליחה,נגד שיעול)

כמון: מונע גזים וכאבי בטן, משפר עיכול, השמן – משכך כאבים, אנטי בקטריאלי  ונוגד דלקת.

טרגון: נוגד חמצון, אנטי סרטני, מפחית סימפטומים של סכרת, מרגיע ומאזן לחץ דם.

3. מה עושים התבלינים החריפים?

מחממים, מאזני סוכר, אנטי דלקתיים, אנטי חיידקיים, אנטי סרטניים, נוגדי כאבים (כורכום, צ'ילי). דוגמאות לתבלינים בעלי איכות מחממת:

קינמון

הקינמון נמכר כאבקה, "מקלות" ושמן אתרי והוא משמש בתעשיית המזון וברפואה העממית. זהו תבלין ריחני מחמם, מעורר, מרפה עוויתות והתכווצויות, מחסל חיידקים, וירוסים ופטריות.

הורדת רמת סוכר בדם: במספר מחקרים שהתקיימו בארה"ב, במלזיה ובפקיסטן נמצא, כי הקינמון מוריד רמת סוכר, שומנים וכולסטרול אצל חולי סוכרת. עוד נמצא, כי צריכה קבועה של קינמון (רבע כפית) עשויה למנוע התפתחות סוכרת. לכן, כדאי לתבל מאכלים עשירים בפחמימות עם קינמון. הקינמון מאט את קצב פינוי המזון מהקיבה ומפחית את רמת הסוכר בדם לאחר ארוחה.

שימושים נוספים:

    * בשל איכותו המחממת, הוא משמש לטיפול בהתקררויות ומחלות בדרכי הנשימה.
    *  טיפול בדלקות חניכיים ובפטרת הפה
    * טיפול בהפרעות במערכת העיכול (צרבת, גזים, מעי רגיש, דלקות, שלשול, קנדידה, חוסר תיאבון).
    * עשוי לפעול בצורה יעילה כנגד החיידק הגורם  לכיב קיבה (הליקובקטור פילורי).
    *  מונע יצירת קרישי דם ומפחית דימום יתר במחזור, מפחית כאבי מחזור.
    *  הקלה בכאבי שרירים ומפרקים.
    *  טיפול ב"מצבי רוח" (עצב, דיכאון, איבוד עניין).
    *  שיפור ביכולת הקוגניטיבית (בהרחה).
    *  טיפול באלרגיות.

תה מחמם לחורף: רבע כפית אבקת קינמון, או שני מקלות, 5 זרעי ציפורן, חתיכת שורש ג'ינג'ר.

! לא מומלץ לנשים הרות ולסובלים מיתר לחץ דם. בכמות מופרזת עלול לגרום לדלקות – להשתמש בהדרגה.

זנגביל (ג'ינג'ר)

הזנגביל (ג'ינג'ר), מוכר כקנה שורש בצבע חום בהיר. טעמו חריף ומרענן. הוא מוזכר כבר במשנה. משתמשים בשורש בצורות שונות – טרי, מיובש, מסוכר, כסירופ, כשמן אתרי וטחון. הזנגביל משמש לתיבול מאכלים וברפואה עממית הוא אחד מצמחי המרפא החשובים. הזנגביל הוא נוגד חמצון רב עוצמה.

להלן כמה מסגולות המרפא של הזנגביל שאוששו במחקרים מדעיים:

1.  הגנה בפני סוגי סרטן ועידוד השמדה עצמית של תאי סרטן.

2.  הקלה על בחילות בוקר והקאות בהיריון, בנסיעה, בהפלגה, בטיסה ובמהלך טיפולים כימותרפיים.

3. הקלה על כאבי בטן, התכווצויות, גזים והפרעות עיכול אחרות.

4. מניעת נזקים של החיידק הליקובקטור פילורי אשר נקשר לכיב קיבה (אולקוס) וסרטן במערכת העיכול.

5. הגנה ממחלות מעי דלקתיות וטיפול בהן (מעי רגיש, קוליטיס וקרוהן).

6. מניעה וטיפול בתהליכים דלקתיים במפרקים, בשרירים, במערכת הנשימה ובכלי הדם.

7. הקלה בכאבי ברכיים ובכאבי דלקת פרקים שיגרונית (ארטריטיס).

מקורות:  http://www.igl.co.il/search.php  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez

אופן השימוש: רצוי להשתמש בשורש הטרי ופחות באבקה או בשורש המסוכר. לא רצוי להשתמש בשורש מקומט או נגוע. אפשר לשמור במקרר, או במקפיא בשקית ניילון. אפשר לחתוך את השורש לקוביות קטנות ולהוסיף לתבשיל, מרק, או דייסה. אפשר לגרר, להוסיף מים רותחים ודבש ולשתות כתה. למצבי דלקת, התקררות, שיעול וגזים כדאי לבשל את השורש יחד עם קינמון ושומר למשך 10 דקות.

!! לזנגביל, בדומה לשום ולשמן דגים, השפעה מדללת על הדם ולכן הוא מועיל במניעת חסימות של כלי דם, אך אנשים הנוטלים תרופות לדילול הדם חייבים להגביל את השימוש בו.

כורכום

כורכום (Curcuma Longa) תבלין המופק משורש הצמח בעל אותו שם ומשמש ברפואה הסינית וברפואה ההודית כתרופה כבר אלפי שנים במגוון של מצבים כנוגד־דלקות, כמסייע נגד הצטברות גזים, לטיפול בצהבת, לטיפול בקשיי מחזור, נגד דימום, נגד כאבי־שיניים ובמקרים של חבלות, כאבים בחזה גזים, קוליק ואבנים בכליות.

להלן כמה מסגולות הכורכום שחלקו נמצא גם במחקרים מדעיים (מצאתי 3,230 מחקרים בהם מוזכר הכורכום מתוכם 1,200 בנושא הסרטן):

  1. הקלה על כאבי בטן, התכווצויות, גזים והפרעות עיכול אחרות.
  2. מניעת נזקים לכליות מרעלים שונים.
  3. ממריץ את החלפת מיצי המרה במערכת הקיבה והמעיים.
  4. הגנה ממחלות מעי דלקתיות וטיפול בהן (מעי רגיש, קוליטיס וקרוהן).
  5. מניעה וטיפול בתהליכים דלקתיים במפרקים, בשרירים, במערכת הנשימה ובכלי הדם.
  6. מעכב התפתחות אלצהיימר וטרשת נפוצה (MS)
  7. הגנה בפני סוגי סרטן, מעכב שגשוג תאים סרטניים ועידוד השמדה עצמית של תאי סרטן (אפופטוזיס).
  8. מניעה וסיוע בריפוי סוגי סרטן שונים כמו: סרטן הערמונית, השד, העור, הקיבה, המעי הגס והרקטום.
  9. הקלה על תופעות לוואי של טיפולי קרינה (כוויות וכיבים)/
  10. מעורר תיאבון ומשפר את העיכול.
  11. מפחית גזים במערכת העיכול.
  12. מכייח ומסייע בטיפול במחלות בדרכי הנשימה
  13. מניעת אלרגיות שונות וטיפול בהן.
  14. בשימוש חיצוני: מכווץ כלי דם , מזרז ריפוי פצעים, חתכים ודלקות בעור, עוצר דימום קל.

אופן השימוש:  השימוש הנפוץ הוא באבקה, אולם ניתן למצוא גם את השורש הטרי בחנויות טבע גדולות. לא רצוי להשתמש בשורש מקומט או נגוע. אפשר לשמור במקרר, או במקפיא בשקית ניילון. אפשר לחתוך את השורש לקוביות קטנות ולהוסיף לתבשיל, מרק, או דייסה. אפשר לגרר, להוסיף מים רותחים ודבש ולשתות כתה.

למי לא כדאי לצרוך כורכום?

·  מבוגרים החולים במחלות כרוניות, נשים הרות ומניקות, ילדים קטנים.

·  למטופלים בתרופות כימותרפיות לטיפול בסרטן השד.

·  במקרים של בעיות בכיס המרה, אבנים בכיס המרה, אבנים בדרכי השתן, או הפרעות במערכת העיכול, הכוללות אולקוס.

·  לנוטלים תרופות לדילול הדם (אספירין, קומדין, פלביקס, ג'ינקו בילובה), תרופות נוגדות־דלקת ותרופה הפסיכיאטרית Reserpine .

צ'ילי

חומר  פעיל עיקרי- CAPSAICIN ,יוצר את הטעם החריף.

•  ממריץ את מחזור הדם- מגמיש ומחזק את הלב וכלי דם.

•  מחמם ומעורר הזעה – התקררות, גודש באף,  שיעול

•  משפר זרימת דם- התכווצויות שרירים, עייפות כללית.

•  מפיג גזים.

•  תכונות אנטיספטית ואנטי בקטריאלית (כולל הליקובקטור).

•  לטיפול בכאבים כרוניים (כאבי מפרקים, כאבים של חולי סוכרת (נאורופתיה), הרפס).

 

4.      האם משנה אם לוקחים תבלינים חיים (עלים), או מיובשים?

עלים חיים פוטנטיים יותר, אבל היבשים זמינים כל השנה ובחומרים הפעילים נשארים בהם.

חשוב שהתבלין יהיה טרי ולא מעופש. לזרוק אחרי חצי שנה!

5.      האם ישנה הגבלה במינון / כמות התבלינים שצורכים?

התבלינים הם משפרי טעם המזון ולא כדאי להגזים. 1-2 שתי כפיות ביום ואפילו פחות במקרה של תבלינים חריפים.

6.      אילו תבלינים מפיגים גזים?

כדאי לטחון במטחנת קפה זרעים של קימל, שומר, אניס, כוסברה, כמון, לשמור בצנצנת זכוכית ולפזר על המזון המגיז (קיטניות, סלט בו יש כרוב, כרובית וצנון).

7.      אילו תבלינים אסורים לנשים הרות ומניקות?

כל התבלינים החריפים, רוזמרין

8.      אילו תבלינים מועילים לנשים הרות ומניקות?

שומר – מפיג גזים ומרבה חלב. כל התבלינים המתונים

9.      אילו תבלינים מעוררים ומחממים בחורף?


קינמון, ציפורן, כורכום, קארי, פלפל אדום, לבן ושחור, רוזמרין

10. האם קיימים מחקרים בנושא?

למרות שמחקרים עולים הרבה כסף וממונים בעיקר על ידי ענקי התרופות, מצאתי מאות מחקרים בנושא צמחי מרפא בעיקר על כורכום, קינמון, אורגנו, רוזמרין.

אורגנו – 494 מחקרים – חיזוק מע' חיסונית, פירוק שומנים, (אנטיביוטיקה טבעית), אניווירלי, אנטימיקרוביאלי (חיידקי קולי, ליסטריה, הליקובקטור פילורי), אנטי סרטני.
דוגמה: "מחקר ההמבורגר" המבורגר מכיל חומרים מסרטנים וכאלה הגורמים לטרשת עורקים. במחקר שנערך באונ' קליפורניה  והתפרסם ב 2010, נמצא כי תערובת של תבלינים ובהם אורגנו, רוזמרין) הורידה ב 70% הימצאות של חומרים מסרטנים בפלסמה ובשתן.

*************************************************************


בחזרה לעמוד מאמרים

No Comments

Post A Comment