15 פבר מיצים וצום מיצים- אמצעי לניקוי רעלים, שיקום והתחדשות

מאת: עמית קורן – מומחה בתזונה טבעית, צום מיצים וניקוי רעלים
.
רקע
במהלך חיינו אנו צוברים כמות ניכרת של רעלים בגופנו הן מגורמים פנימיים (חילוף החומרים הטבעי בגוף, כעסים, לחצים ומתחים) והן מגורמים סביבתיים חיצוניים רבים- זיהום אוויר ומים, עישון, מזון מרוסס, מתכות כבדות, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים, תרופות ועוד.

הרעלים והכימיקלים הללו נאגרים בכבד ומקשים על תפקודו, בין השאר בתהליכי נטרול רעלים, ובניית חומרים חיוניים לגוף (חלבונים, אנזימים ועוד). בנוסף, נגרמת האטה בפעילותם של ההורמונים האחראים על פעילותה של בלוטת התריס (האחראית על חילוף החומרים).

עיקר הפעילות שעלינו לעשות בנושא הינה בראש ובראשונה לבחון כיצד אנו יכולים לצמצם את המשך חדירת הרעלים לגופנו ולאחר מכן לגשת למלאכת ניקוי הרעלים, תוך הבנה שיש צורך לבצע שינוי תזונתי על מנת לשמור ולשמר את ההישג של ניקוי הרעלים באמצעות הצום ואף להמשיך ולשפרו.

ניקוי הרעלים מתבצע בפועל באמצעות ביצוע צום מיצים למשך מספר ימים פעם או פעמיים בשנה ויצירת שינוי באורח החיים, מעבר לתזונה טבעית ואיכותית, תוך מתן דגש לצמצום צריכת מזונות מעובדים, ביצוע פעילות גופנית סדירה, טיפול במתחים, ועוד.


חשיבות צום-המיצים

אחת הדרכים להעצים את תהליך ניקוי הרעלים הינה באמצעות מספר ימים של צום-מיצים. אומנם ניתן לעשות צום מיצים באופן עצמאי בבית, אך אני ממליץ בחום לבצע זאת תחת הדרכה והשגחה של מומחה לנושא. בפעם הראשונה מומלץ להשתתף בסדנא מודרכת בה קיימת הדרכה והשגחה מקצועית (קיימים בארץ מספר גופים המקיימים סדנאות  של צום-מיצים).

צום המיצים, הוא הליך מתון, הדרגתי ובטוח ובמהלכו שותים מיצים מפירות או מירקות (רצוי שיהיו מגידול אורגני) המספקים את רכיבי התזונה (ויטמינים, המינרלים, אנזימים, פיטו-כימיקלים) הדרושים לחילוף החומרים, לנטרול הרעלים המשתחררים ולסילוק מזהמים שונים מהגוף.

המיצים נסחטים מפירות או מירקות טריים ומוגשים מיד לאחר הסחיטה (לא רצוי לשמור מיץ במקרר) בערב שותים מרק מירקות שורשיים. בצורה זאת לא מופר מאזן הויטמינים והמינרלים בגוף. להכנת מיץ פירות משתמשים בסוג פרי אחד בעוד שבמיץ הירקות ניתן לערבב מספר ירקות כגון: גזר, סלרי, סלק, מלפפון וקישוא.

במהלך היום שותים גם תה מצמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה ומאזנת (קמומיל, מליסה, לואיזה, ורבנה, רוזמרין, עשב לימון, פקעות ורדים) ומים מינרליים.

מיצי פירות וירקות נחשבים למזון מלא כפרי וכירק עצמו. מכיוון שהסיבים מוצאים מהם, הרכיבים התזונתיים נשמרים ונספגים במערכת העיכול בצורה אופטימאלית. למיצי הפירות והירקות יש השפעה חזקה על פינוי פסולת ורעלים מהגוף.

מיצים טריים של פירות וירקות הם מזון חשוב ובעל ערך תזונתי גבוה שתורם רבות לבריאותנו. המיצים מכילים מים טהורים ומגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, אנזימים, חומצות אמינו, פחמימות, כלורופיל וחומרים נוגדי חמצון ואנטי-סרטניים. כאמור, בהיעדר סיבים המיצים נספגים בגוף בקלות רבה מאד, כמעט ללא מאמץ של מערכת העיכול וכך יכול הגוף לנצל במהירות וביעילות את החומרים המזינים הנמצאים במיץ. לכן, הם טובים גם במצבי בריאות וגם במצבי מחלה.

במהלך הצום ולאחריו, מומלץ להימנע משימוש במיצים תעשייתיים המכונים "טבעיים", משוחזרים, משומרים וכד'. מיצים אלה מופקים בד"כ מפירות וירקות באיכות ירודה, אשר טופלו בחומרי הדברה ומוספים להם סוכר וחומרי שימור.


הנחיות והמלצות לקראת הצום

כעשרה ימים לפני הצום מומלץ להפסיק לצרוך, או להוריד למינימום: קפה, בשר, תבלינים חריפים ומלוחים, ממתקים, סיגריות. רצוי לעבור את "משבר הגמילה" מקפה ומסיגריות בימים שלפני הצום.

– בשבוע שלפני הצום יש להפחית את כמות האוכל בארוחות, בעיקר בארוחת הערב.

להוסיף לתפריט: ירקות חיים ומבושלים, פירות, שקדים, אגוזים, טחינה מלאה, דגנים מלאים, וקטניות.

– ביום שלפני תחילת הצום מומלץ לאכול ארוחות קלות המורכבות מפירות ומירקות טריים.

– בבוקר הצום – לא אוכלים.

במהלך הצום
– רצוי להימנע מפעילות גופנית מאומצת, לשמור על חום הגוף, לנוח ולהקפיד על שתייה מספקת.

– רצוי לבצע פעילות גופנית מתונה (הליכה, תרגילי מתיחה), תרגילי נשימה וטיפול גוף עדין (עיסוי, שיאצו, רפלקסולוגיה).

– ניקוי המעי הגס (קולוניק או חוקן) אינו הכרחי, אך עשוי להועיל לתהליך הניקוי.

– רצוי לבצע את הצום בעונות המעבר (באביב או בסתיו) ולהימנע מלצום במזג אוויר קיצוני (חם או קר).

– חשוב וחיוני לבצע הכנה מתאימה בהתאם להנחיות שהוזכרו לעיל.


תועלות נוספות של צום המיצים

לצום המיצים יתרונות נוספים בנוסף לפעולה העיקרית של דה-טוקסיפיקציה – ניקוי פסולת ורעלים (חומרים כימיים) מהכבד, תאי שומן, דם, מפרקים, מע' העיכול. להלן כמה מהיתרונות:

– מנוחה בשלוש רמות:
o   פיזית: שינה, ישיבה, טיול מתון
o פיזיולוגית לכל המערכות בגוף (כליות, כבד, לבלב, מע' עצבים, מע' עיכול).
o נפשית ומנטלית: (מעבודה, משפחה, חברה, החלטות, התחייבויות) באמצעות תרגול יוגה, נשימות, הרפיה, הדמיה, מדיטציה.

– אפשרות להיות עם עצמך, להתחבר, למדוט, לקבל החלטות ללא לחץ.

– חיזוק המערכת החיסונית.

– התחדשות, הגברת חיוניות, בהירות המחשבה והחושים.

– טיפול במתחים ושיקום מערכת העצבים.

– נקודת פתיחה טובה לאיזון המשקל. הרזיה קלה יותר לביצוע כשהגוף נקי מרעלים .

– סיוע בגמילה מהתמכרויות שונות, כמו: שוקולד, ממתקים, מזון קלוקל, אלכוהול, סיגריות.

– טיפול קוסמטי לעור הפנים והגוף.

– תוספת טבעית ומאוזנת של ויטמינים ומינרלים.

– הקלה וריפוי מחלות: מחלות מערכת העיכול, דלקת פרקים, התקררות, אלרגיות, מחלות עור, מחלות ורידים, השמנה, תיאבון מופרע, אסטמה, לחץ דם גבוה, דיכאון.


שבירת הצום

בימים שלאחר הצום יש לאכול באיטיות, ללעוס באופן יסודי, להגביל את כמות המזון, סוגי המזון ולהקפיד שיהיה בטמפרטורה של החדר. כדאי לרשום מה אוכלים ואם סובלים מהשפעה שלילית כלשהי. הרבה בעיות בריאות נובעות מאלרגיות למזון ומאכילת יתר.


מצבים בהם אסור לצום

– הריון והנקה
– אי ספיקת כליות
– סוכרת
– מחלות לב המטופלות בתרופות
– מטופלים בתרופות הורמונליות (אינסולין, אלטרוקסין)
– מחלות מעיים מדממות – אולקוס, כרון.
– תת-משקל, לחץ דם נמוך.
– עייפות כרונית, אנמיה.
– מחלה ממאירה.
– מחלת נפש המטופלת בתרופות.
– פחד מהצום


מיצים לבעיות מיוחדות

– כרוב, תפוח אדמה (חי): לריפוי כיבים בקיבה ובמערכת העיכול.
– תפוחים ושזיפים מיובשים: משלשל טבעי – לטיפול בעצירות.
– ירקות ירוקים: לניקוי והרזיה.
– עשב חיטה: לניקוי הכבד, לחיזוק המערכת חיסונית, לטיפול באנמיה, מחלות מעיים, עור, נשימה וסרטן.
– נבטי אספסת: מעודד קרישת דם.
– אבטיח ומלפפון: משתן – עשיר באשלגן, לאבנים וחול בכליות, לבצקות.
– פרי הדר: להצטננות, אלרגיות
– גזר וסלק: לאנמיה, כבד, מחזור, מחלות מפרקים.
– מיץ רימון:  לטיפול בשלשול.
– אגסים: למניעה וטיפול באבנים בכיס המרה.
– מיצים כתומים וצהובים: למניעת סרטן.
– אננס: לטיפול באלרגיות, דלקות מפרקים, בצקת, טחורים.
– דובדבנים: למחלות המעי הגס, בעיות מחזור, גאוט.
– לימון: לשיפור תפקוד הכבד, כיס מרה, לטיפול באלרגיות, אסטמה, התקררות, מחלות לב
– מלון – למערכת עיכול, שלפוחית השתן, כליות, עור.
– סלרי – לשיפור תפקוד הכליות, לטיפולב סכרת, אוסטיאופורוזיס.
– פטרוזיליה – משתן, משפר תפקוד הכליות, מסלק אבנים וחול, לטיפול בבצקת ובדלקות מפרקים (ארטריטיס).
– פפיה – לשיפור העיכול, תפקוד הקיבה, לטיפול בבעיות עיכול, טחורים, קוליטיס.
– קרנברי – לטיפול בדלקות בדרכי השתן.


סיכום

במסגרת לקיחת אחריות לבריאותנו, כדאי לאמץ את צום המיצים התקופתי ולשלב אותו באורח החיים שלנו כאמצעי לשמירה דינאמית על הבריאות, למניעת מחלות ותופעות גופניות שונות ולטיפול בהן. בין צום לצום כדאי להקפיד על תזונה איכותית, טבעית, מאוזנת, מגוונת, רצוי מגידול אורגני. בנוסף חשוב לשמור על כללי תזונה נכונים ולהימנע מהעמסת מערכת העיכול.


מקורות וספרות מומלצת

עברית
– ד"ר מוריי מיקל וד"ר ג'וזף פיז'ורנו, אנציקלופדיה לרפואה טבעית הוצאת אור-עם.
– בלאור, סטפן, מיצים לבריאות, הוצאת מטר.
–  ד"ר פנינה בר-סלע, התחדשות
– הרברט שלטון, תזונה מושלמת
– הרברט שלטון, הצום עשוי להציל את חייך
– יצחק בן אורי, תזונת האדם ובריאותו
– ד"ר אילנה זילבר-רוזנברג, תזונה פרי מחשבה
אנגלית

– Fasting can save your life, Dr. Herbert Shelton
– Fasting for the Health of it, Dr. Herbert Shelton & Jean Oswald
– Juice fasting and Detoxification, Steve Meyerowitz
– Juice fasting ? How to keep slim healthy and young, paavo Airola
– Laymans Guide to Fasting, Philip Partee
– Miracle of Fasting, Paul Bragg
– Rational fasting, Arnold Ehret
אתר צום-מיצים, למידע בנושא ומאמרים נוספים:
https://www.zom.co.il
בברכת בריאות שלמה,
 



052-5407173
×