21 אפר צום לסירוגין מסייע באיזון סוכרת

צום לסירוגין עשוי לסייע בביטול הצורך לטיפול באינסולין ובתרופות אחרות להפחתת רמות הסוכר בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה משלושה מקרים שפורסמו במהלך חודש אוקטובר 2018 בכתב העת BMJ Case Reports.

שלושת החולים הופנו למרפאה לטיפול תזונתי אינטנסיבי ונטלו לפחות 70 יחידות אינסולין ביום. לאחר מספר חודשי צום לסירוגין – בין אם יום כן/יום לא או שלושה ימים בשבוע – כל השלושה הצליחו להפסיק את הטיפול באינסולין לצד שיפור באיזון הגליקמי. החולים גם איבדו כמות משמעותית ממשקל הגוף שלהם לצד ירידה משמעותית בהיקף המותניים.

החולים קיבלו שש שעות הדרכה בנושא סוכרת ותזונה והוראות ספציפיות לצום. הם אכלו רק ארוחת ערב וצרכו כמות לא-מוגבלת של נוזלים דלים מאוד בקלוריות בימי הצום. בימים בהם לא צמו, הם אכלו גם ארוחת צהריים וארוחת ערב. המשתתפים היו במעקב מול הרופא המטפל אחת לשבועיים.

החולה הראשון הינו גבר בן 40, עם סוכרת מסוג 2 במשך 20 שנים, שסבל גם מיתר לחץ דם והיפרכולסטרולמיה. בתחילת המחקר המטופל נטל מטפורמין, Canagliflozin ואינסולין ארוך וקצר-טווח. לאחר צום שלושה ימים בשבוע לאורך שבעה חודשים, הוא הצליח להפסיק את כל התרופת למעט Canagliflozin עם ירידה בריכוז המוגלובין מסוכרר מ-12% ל-7.5%, ירידה במשקל מ-84 ל-74 ק"ג וירידה בהיקף מותניים מ-100 ל-87 ס"מ.

החולה השני היה גבר בן 52 עם סוכרת מסוג 2 מזה 25 שנים וגם מחלת כליות כרונית, היסטוריה של סרטן כליות, יתר לחץ דם והיפרכולסטרולמיה. החולה נטל משלב קבוע של אינסולין מיקס. לאחר הקפדה על אותו משטר כמו החולה הראשון לאורך 11 חודשים, החולה השני לא נדרש עוד לטיפול באינסולין. ריכוז המוגלובין מסוכרר בדמו ירד מ-7.2% ל-6.0% והמשקל ירד מ-61 ל-50 ק"ג, לצד ירידה מ-123 ל-110 ס"מ בהיקף המותניים.

החולה השלישי הינו גבר בן 67 עם סוכרת מסוג 2 מזה כעשר שנים, שסבל גם מיתר לחץ דם והיפרכולסטרולמיה, נטל מטפורמין ואינסולין מיקס. לאחר ימי צום לסירוגין במשך 11 חודשים, החולה לא נדרש עוד לטיפול תרופתי לסוכרת, עם ירידה המוגלובין מסוכרר מ-6.8% ל-6.2%, ירידה במשקל הגוף מ-97 ל-88 ק"ג וירידה בהיקף מותניים מ-123 ל-110 ס"מ.

החוקרים כותבים כי עם השגחה רפואית, משטרי צום תרפואיטי עשויים לסייע בהסגת סוכרת מסוג 2 ולצמצם את היקף הטיפול התרופתי וייתכן גם ההתערבויות הניתוחיות בחולים עם סוכרת מסוג 2.

BMJ Case Reports. Published online October 9, 2018

מקור: http://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp

לידיעה באתר אי-מד

http://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp…



052-5407173
×