בחזרה לעמוד מאמרים
21 דצמ שמנים מזיקים, טיגון וחגי ישראל
מאת צביקה קורן- ממוחה בתזונה טבעית, צום מיצים וניקוי רעלים | טל': 054-4258544
מה זה "שמן מזוכך" והאם הוא מועיל או מזיק?
שמן מזוכך הינו שמן "זך" ו"טהור". נשמע טוב ומבטיח, אבל הוא מאד לא בריא. כל שמן שכתוב עליו "מזוכך" הינו שמן צמחי שעבר כמה תהליכים תעשייתיים שנועדו לנטרל את ריחו, צבעו וטעמו. בין השאר, הוא עובר תהליך חימום של 230 מעלות (הגורם לנטרול הריח) ומוסיפים לו כימיקלים וחומצות כחלק מ"הטיפול". מתקבל שמן מלא ברדיקלים חופשיים הנוטה לשקוע בדפנות העורקים ולהעלות את רמת הכולסטרול הרע.
אפשר להשתמש בשמן מזוכך להדלקת נרות שבת ולשימון צירים וחלקי מתכת נעים.
מומלץ לצרוך רק שמנים מכבישה קרה אשר לא עברו תהליכי חימום ועיבוד ונשמר בהם טעמם, צבעם וריחם. אני ממליץ להשתמש בשמן הזית בעדיפות ראשונה ואחריו שמן שומשום, קוקוס, זרעי ענבים, נבט חיטה ועוד.
לסיכום: שמן מזוכך הינו שמן מסוכן ויש להימנע מצריכתו!
מה ההבדל בין מרגרינה לחמאה ומה עדיף לצרוך?
חמאה מיוצרת מבידוד שומנים מוקשים (רוויים) הנמצאים בחלב.
מרגרינה נוצרת מחימום שמן צמחי ל 250 מעלות והפעלת תהליכים כימיים הכוללים הוספת ניקל ואלומיניום ההופך אותו לשומן טרנס ושומן רווי, הנקרא גם שומן מוקשה, או מוקשה למחצה.
היא מסוכנת לבריאות, גורמת לרובד טרשתי בעורקים, מעודדת תהליכים סרטניים בגוף, מחלישה את מערכת החיסון, מעלה את רמת הכולסטרול הרע ומורידה את הטוב, מקדמת תהליכים דלקתיים בגוף (בכלי הדם, במפרקים), גורמת להזדקנות מוקדמת ולפגיעה במוח ובתפקודים הקוגניטיביים (ראו ידיעה בנושא בהמשך המבזק) ועוד.
היא מצויה במאכלים כמו קרקרים, חטיפים, פופקורן, עוגות ומאפים תעשייתיים, ממרחים, צ"יפס מטוגן בשמן עמוק. בשוקולד יש 30% – 50% שומן מוקשה (טרנס, מרגרינה).
חמאה עדיפה, בהיותה מוצר טבעי שמוקשה מלכתחילה בטמפרטורת חדר, ויש בה חומרים מועילים כמו: ויטמין E ו-A , סלניום, לציטין. אין זה אומר שניתן לאכול חמאה ללא הגבלה, אך היא עדיפה על המרגרינה.
באילו מזונות יש שומן רע ומזיק?
• תערובות לבישול מהיר – תערובת לעוגה, ללחם, לעוגיות ולפנקייק.
• אבקות מרק – מאכלים לבישול מהיר ומאכלים מוכנים.
• אוכל במזנון מהיר – צ'יפס, חטיפי עוף וכל מזון שעבר טיגון עמוק.
• אוכל מוכן קפוא – פיצות, מאפים, בצק, פנקייק וגם עוף ודגים מצופים.
• חטיפים מלוחים – חטיפי צ'יפס, קרקרים, בייגלה, ביסלי, במבה, דוריטוס, בוריטוס וכד'…
• מאפים "תעשייתיים" – רוגלעך, סופגניות, דונאטס, עוגות ועוגיות.
• חטיפים מתוקים – חטיפים עם קרם תעשייתי: ופלים, חטיפי שוקולד, עוגיות ממולאות בקרם.
• מטבלים וקצפות – רטבים, סלטים תעשייתיים, קצפות וציפויים מוקרמים.
• כל מזון המכיל מרגרינה, שומנים מוקשים או מוקשים למחצה.
המלצה: להביט בתווית ולהימנע ממוצרים המכילים מרגרינה, שומנים מוקשים, או מוקשים למחצה.
מה זה "שמן תינוקות" ?
"שמן תינוקות" עשוי משמן מינרלי שמקורו בנפט… הוא סותם את הנקבוביות בעור ולא מאפשר לו לנשום. (העור הוא איבר נושם!(. במבזק הקודם כתבתי בנושא טיפוח העור, כי: "כל מה שאי אפשר לאכול, לא כדאי למרוח על העור!". אימהות מורחות אותו על עור התינוק, מתוך בורות וחוסר ידע ונעשה בו שימוש בעיסוי גוף, על-ידי מטפלים שלא מודעים לנזקים שלו.
המלצה: לא להשתמש בשמן המזיק הזה! (גם אם זה מיוצר על ידי חברה בינלאומית, גדולה וידועה…)
למידע נוסף: http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=179202
איזה סוג שמן מתאים ביותר לטיגון? ומה לבישול?
עדיף לטגן בשמן חריע, או קנולה, או קוקוס, או זית ולא בשמן סויה הנפוץ והזול.
הסיבה – שמן סויה מתקלקל בטיגון מהר יותר מכיוון שטמפרטורת העישון שלו נמוכה.
לבישול, לטיגון קל ול"הקפצה" אפשר גם בשמן זית, שמן זרעי ענבים ושמן שומשום.
אני ממליץ להימנע מטיגון ככל שניתן. השמן המטוגן הוא רעיל, מכיל רדיקלים חופשיים ואקרילמיד.
מה זה אקרילמיד ?
כבר בשנת 2002 פרסמו מדענים שוודיים מחקר שקבע כי בעת הכנת צ’יפס, המבורגר, קבב ומזונות נוספים בצלייה מהירה, בטמפרטורה גבוהה נוצר במזון החומר אַקְרִילאַמִיד. אקרילאמיד נוצר בעת טיגון, אפייה, קלייה וצלייה של מזונות עמילניים רבים. מחקרים מייחסים לחומר זה שורה ארוכה של נזקים בריאותיים ובכללם סוגים של סרטן.
מחקר נוסף שנערך בהולנד מצא, כי אקרילמיד מגביר סיכון לסרטן הרחם והשחלות אצל נשים.
אקרילאמיד מצוי במזונות מעובדים רבים ובהם דגני בוקר, לחם, קפה, בשר ותפוחי אדמה מטוגנים, אפויים או בגריל. החומר מצוי בכמות גבוהה במיוחד בפחמימות הנאפות או מטוגנות בחום של מעל 120 מעלות.
אקרילאמיד מסווג על-ידי רשות מחקר הסרטן בארגון הבריאות העולמי (IARC) כ"חומר שהוא מסרטן ודאי בבעלי-חיים וקרוב לוודאי מסרטן בבני אדם".
מי שלא מאמין, יחפש בגוגל "אקרילמיד"….
כמה פעמים מותר לטגן באותו שמן? פעם אחת בלבד וגם זה יותר מידי.
איך אפשר לדעת מתי הגיע הזמן לשפוך את השמן?
מייד לאחר הטיגון, אם הוא מעלה עשן, אם יש לו ריח מעופש (בבקבוק), אחרי 3 חודשים.
מה הנזק של סופגניות ולביבות?
סופגנייה בינונית מכילה בין 400 ל-500 קלוריות תלוי במילוי ובציפוי. הקלוריות שבה הן קלוריות ריקות – ללא ערכים תזונתיים. הסופגנייה כשמה כן היא סופגת שמן.
חשוב לזכור שמעבר לערך הקלורי, הסופגנייה מזיקה בהרבה דרכים נוספות. השמן המטוגן והסוכרים מחלישים את המערכת החיסונית מחד, סותמים את התיאבון ומונעים אכילת מזון איכותי לכמה שעות מאידך. הם יוצרים כמיהה והתמכרות למתוק. הסופגנייה מסוכנת ומזיקה במיוחד לילדים שצריכים להתפתח! בנוסף, הריבה עשירה בסוכר ובצבעי מאכל כימיים מסוכנים.
אקרילאמיד כבר אמרנו…?
אם "חייבים" (מטעמי מסורת ולחץ חברתי ומשפחתי), אפשר לאכול סופגניות קטנות, מקמח מלא האפויות בתנור.
*****************************************************************
שימו לב: המידע באתר זה לא נועד להחליף התייעצות עם רופא ואין להסתמך עליו כמקור מידע יחיד.
בחזרה לעמוד מאמרים