צום המיצים מיועד לאנשים המתקשים לשמור על תזונה נכונה ואורח חיים בריא. הצום עשוי לספק פתרון מצוין לשיקום מהיר של הבריאות. באופן כללי, במצבים שונים דוגמת השמנה, בעיות עיכול ויתר לחץ דם, כאבי ראש כרוניים, בעיות עור, פרקים וכו', צום מיצים יכול להוות אמצעי מעולה להתחיל בפיתרון אמיתי וארוך טווח לבעיה.
בנוסף, באם אתה חש עומס בחיי היום-יום, מתח או דאגה, חשוב לדעת כי צום המיצים מסייע לאנשים רבים בהפגת מתחים וב"חידוש" מאגרי האנרגיה מעבר להשפעה הנפשית ישנה השפעה פיזית של ניקוי רעלים מזיקים, המצטברים לנו בגוף כתוצאה ממתחים וחרדות שונים.
לאדם בריא מומלץ לצום פעמיים בשנה למשך 4 עד 8 ימים על מנת להשיג אפקט ניקוי אופטימלי. אם בוחרים לצום כדי להחלים ממחלה אקוטית – כדאי לצום עד שמרגישים הטבה במידה שיחזור התיאבון למזון. במקרה של מחלה כרונית, משך הצום נקבע תוך כדי התקדמות הצום.
אין זה נדיר לראות שיפור משמעותי בבריאות לאחר צום בן 3 עד 10 ימים. הרעיון הוא לא להאריך בצום מעבר לזמן הדרוש לשיקום הבריאות.
רוב האנשים יכולים לצום. עם זאת ישנם מצבים בהם לא מומלץ לצום. במקרים הבאים אסור לצום: אי ספיקת כליות, סכרת, מחלת כבד, מחלת לב המטופלת בתרופות, דופק לא סדיר, הריון והנקה, מחלה ממאירה, מחלת נפש, מחלות מעיים מדממות, לפני או אחרי ניתוח.
לא רצוי לצום במצבים של לחץ דם נמוך, תת-משקל, עייפות כרונית, חסרים תזונתיים.
בנוסף, ישנה קבוצה קטנה של אנשים החסרים מלידה אנזים הנחוץ לעיבוד חומצות שומן. מאחר וחומצות שומן נחוצות כמקור חלופי לאנרגיה, לא מומלץ שאנשים אלה יצומו יותר מכמה ימים.
י.
במהלך היום הראשון והשני לצום חלק מהמשתתפים חשים סימנים של כאבי ראש, סחרור, עייפות, חולשה, לחץ דם נמוך,ירידת סוכר (היפוגליקמיה) .
בהמשך כשהגוף משתמש בתאי שומן כמקור לאנרגיה ומתחיל תהליך של פינוי רעלים חלק מהמשתתפים חשים צרבת, בחילה, כאבי מפרקים, ליחה, גירוי בעור. הדבר נובע מהצטברות של גופי קטון (חומר לוואי של פרוק תאי שומן) ורעלים (בעיקר חומרי הדברה) בזרם הדם. ייתכנו גם תופעות נפשיות כמו דכדוך, עצבות, "מצבי רוח" וחלומות לא נעימים.
החל מהיום השלישי לצום, כאשר מסתיים תהליך ה"התארגנות" של הגוף לייצור אנרגיה (גלוקוז) מתאי שומן ונמשך תהליך פינוי הרעלים מהגוף, התחושות מתחלפות בהרגשה של חיוניות, רעננות, קלות, מרץ, כושר גופני, גמישות. וברמה הנפשית חשים אופוריה, אופטימיות, שלווה, שמחת חיים, ניקיון פנימי, פתיחת חסימות, בהירות מחשבה, התעלות רוחנית.
חשוב לזכור כי המצב הבריאותי הנוכחי קובע במידה רבה את רמת תופעות הלוואי שחווים במהלך הצום.
מניסיוננו, אדם המקיים אורח חיים בריא ורגוע, לא יחוש תופעות לוואי בפעם הראשונה שיצום. אם קיימות תופעות לוואי הן פוחתות משמעותית במהלך הפעם השנייה והשלישית שהצום מבוצע.
.
חלק מהמשתתפים חווים תחושת רעב מדי פעם ביום הראשון והשני לצום. תחושה זו נעלמת ביום השלישי או הרביעי לצום. שתיית כוס מים בלגימות קטנות ואיטיות מעלימה את תחושת הרעב.
חשוב לזכור שהצום אינו מיועד לרפא מחלות ותופעות גופניות שונות. הצום מספק לגוף מנוחה ותנאים אופטימאליים להפעלת כוחות הריפוי הפנימיים ולעסוק בריפוי עצמי. אותם כוחות ריפוי הפועלים במהלך הצום קיימים גם כאשר אנחנו אוכלים. ההבדל הוא שבמהלך הצום כל משאבי הגוף מופנים לריפוי עצמי ולשיקום המערכות. אין השקעה של אנרגיה מיותרת במערכת העיכול, במערכת העצבים וכד'.
מצבים המגיבים טוב לצום כוללים: לחץ דם גבוה, אסתמה, אלרגיות. כאבי ראש כרוניים, מחלות מעיים, מחלות לב, מחלות מפרקים ניווניות (שיגרון) ודלקתיות (ראומטיזם), , מחלות עור (פסוריאזיס, אגזמה, אקנה ועוד), גידולים שפירים, זאבת, מיומות ועוד.
הצום לא מיועד להרזיה ואינו נחשב כ "דיאטת הרזייה". עם זאת, ניתן בממוצע להפחית כחצי קילו בכל יום של צום המבוסס על שתיית מים או מיצי ירקות. בימים הראשונים של הצום ניתן להוריד אף יותר במשקל אם קיים בגוף עודף של נוזלים (בצקת) ונתרן. חשוב לזכור שניצול ופרוק של רקמות שומן מתחיל ביום השני או השלישי של הצום.
צום המיצים, הוא הליך מתון, הדרגתי ובטוח. בנוסף לפעולה העיקרית של דה-טוקסיפיקציה – ניקוי פסולת ורעלים (חומרים כימיים) מהכבד, מתאי השומן, מהדם, מהמפרקים וממערכת העיכול לצום המיצים תועלות רבות נוספות. להלן כמה מהן:
o פיזית: שינה, ישיבה, טיול מתון.
o פיזיולוגית לכל המערכות בגוף (כליות, כבד, לבלב, מע' עצבים, מע' עיכול).
o נפשית ומנטלית: (מעבודה, משפחה, חברה, החלטות, התחייבויות) – באמצעות תרגול יוגה, נשימות, הרפיה, הדמיה, מדיטציה.
חילוף החומרים משתנה משעה לשעה בהתאם לצרכים הפיזיולוגיים שלנו. כאשר אנחנו פעילים, חילוף החומרים מואץ. כאשר אנחנו נחים, או ישנים, חילוף החומרים מואט. באותו אופן, כאשר אנחנו צמים, חילוף החומרים מואט, מאחר והצרכים הפיזיולוגיים שלנו נמוכים יותר מאשר כאשר אנחנו צורכים מזון ופעילים בחיי היום יום. כאשר מפסיקים לצום ושבים לאכילה ולפעילות רגילה, חילוף החומרים מותאם לגידול בפעילות ובצרכים הפיזיולוגיים.
מה שמשתנה במהלך הצום הוא יכולת העיכול והספיגה. הצום מאפשר למערכת העיכול לרפא את עצמה ולעשות שימוש יעיל ברכיבי התזונה שאנו אוכלים. עליה במשקל או ירידה הם תוצאה ישירה של כמות הקלוריות שאנחנו קולטים מהמזון לעומת הכמות שאנו מוציאים. אם המטרה היא איזון המשקל, הדרך הטובה ביותר היא לצרוך מזון טבעי ובלתי מעובד בשילוב פעילות גופנית סדירה ונמרצת.
באופן כללי גוף נקי מרעלים מתפקד בצורה טובה יותר, כולל חילוף חומרים משופר.
במהלך הצום שותים מיצים מפירות ומירקות מגידול אורגני המספקים את רכיבי התזונה (ויטמינים, המינרלים, אנזימים, נוגדי חימצון) הדרושים לחילוף החומרים, לנטרול הרעלים המשתחררים ולסילוק מזהמים שונים מהגוף.
המיצים נסחטים מפירות או מירקות טריים ומוגשים מיד לאחר הסחיטה. להכנת מיץ פירות משתמשים בסוג פרי אחד (כגון: תפוחים, ענבים, תפוזים מלונים) בעוד שבמיץ הירקות אנחנו מערבבים מספר ירקות כגון: גזר, סלרי, סלק, מלפפון וקישוא, פטרוזיליה.
ביצוע נכון של צום המיצים חיוני למניעת נזקים, כשלים ותסכולים. ביצוע נכון של הצום (במיוחד בפעם הראשונה) אפשרי רק תחת הדרכה והשגחה של מומחה לנושא.
לפני הצום: חשוב מאד לקבל הנחיות לפני תחילת הצום. לדוגמה:
במהלך הצום:
שבירת הצום: בימים שלאחר הצום יש לאכול באיטיות, ללעוס באופן יסודי, להגביל את כמות המזון, סוגי המזון ולהקפיד שיהיה בטמפרטורה של החדר. כדאי לרשום מה אוכלים ואם סובלים מהשפעה שלילית כלשהי. הרבה בעיות בריאות נובעות מאלרגיות למזון ומאכילת יתר.
צום המיצים הינו צום בריאותי, בעוד שצום יום כיפור הינו צום דתי שמטרתו סיגוף הגוף והנפש. היעדר השתייה במהלך צום דתי גורם לחוסר נוזלים בגוף. רעלים המשתחררים אל זרם הדם מבלי שיפונו מהגוף על ידי הכליות גורמים להרגשה רעה, חולשה ואפילו התעלפות. בצום מיצים הגוף מקבל שפע של נוזלים (משתיית המיצים, תה צמחים ומים) ולכן רעלים המגיעים אל זרם הדם מפונים במהירות על ידי הכליות.
בסדנאות המיצים שלנו אין פיקוח רפואי. במהלך 15 שנות פעילותנו בהן השתתפו אלפי אורחים בימי הצום לא נזקקנו לעזרה רפואית כלשהי. חשוב לזכור שהמשתתפים ניזונים ממיצי פירות, מיצי ירקות ומרק שורשים, כך שלמעשה אין חוסרים תזונתיים.
לצום חד פעמי יש ערך אם לאחריו מבצעים תיקונים בתזונה ובאורח החיים. רצוי מאד לצום פעמיים בשנה בעונות המעבר.
אפשר לצום במהלך דיאטת הרזייה, אך לא מומלץ. בדיאטת הרזייה קיימים חוקים ומשטר תזונתי מסוים. לא רצוי להפר אותם. עם זאת ראוי לציין שרוב שיטות ההרזיה נכשלות וגורמות להשמנה בטווח הבינוני והארו
אפשר לשתות קפה במהלך הצום, אך זה מאד לא רצוי. הקפאין הו סם ממכר פיזית ונפשית ובמהלך הצום יש לנו אפשרות להיגמל מהסם המזיק הזה.
חשוב לזכור כי חלק נכבד מתחושת ה"רעב" שלנו, נובעת מגירויים חיצוניים שונים ומהרגלי אכילה מקובעים. כמו כן, האפקט של הלעיסה מגביר ייצור של מיצי קיבה דבר הגורם לרעב בחיי היום-יום. היות ובמהלך צום-המיצים נמנעים לחלוטין מאכילה, תחושת הרעב נעלמת כמעט כליל.
במהלך הצום שותים מיצי פירות וירקות ומרק שורשים. "ארוחות" אלה בשילוב שתייה מרובה של מים מינרלים ותה צמחים, מאפשרות לעבור את ארבעת ימי הצום בקלות וללא תחושת רעב.
במהלך כל השנים עוד לא קרה שמשהוא "נתקף" רעב והחליט להפסיק לצום בשל כך, להיפך מרבית החוששים מהצום, טוענים כי חבל שלא ממשיכים יום נוסף, היות והם כבר ב"מומנטום" של הצום.